Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ο Καγκουρού του Δυστοιχήματος σας αλλάζει τα φώτα του.

Ας ξεκινήσουμε με κάτι λάιτ για να καταλάβουμε που βρισκόμαστε και πως βαδίζουμε.
Τζόκερ. Όλοι το έχουμε ακουστά και υποθέτω πως όλοι έχουμε παίξει.
Ιδίως όταν ακούμε για κανά βαρβάτο τζακ-ποτ (μιας και ο Έλληνας απαξιοί αν ακούσει ότι θα κληρωθεί μόλις 1,5 μύριο το οποίο θεωρεί ευτελές, γι'αυτό πάει από τα 2 και πάνω) έχουμε ρίξει κανά δεκάρικο την περασμένη βδομάδα, κανά τάληρο πριν 2 μήνες, κανά άλλο δεκάρικο πριν 5 μήνες κ.ο.κ. Έτσι για να πάρουμε μια απλή περίπτωση.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και με σπάνιο παίξιμο φαίνονται κάποια χαρακτηριστικά του κάθε παίκτη. Ας πούμε, στο παράδειγμα που μόλις ανέφερα είναι προφανές ότι ο παίκτης πάει με λίγα για να πιάσει τα πολλά. Δεδομένου ότι στον τζόγο πάντα παίζεις με τις πιθανότητες, είναι προφανές ότι όσο μικρότερο ποντάρισμα κάνεις (όπου το ποντάρισμα αντιστοιχεί σε τρόπο παιχνιδιού) τόσο μικρότερες είναι και οι πιθανότητές σου να κερδίσεις. Ο λόγος είναι προφανής: λιγότερες πιθανότητες έχεις αν παίξεις 5 αριθμούς και περισσότερες αν παίξεις 9 αριθμούς. Αν αποφασίσεις όμως να αυξήσεις τα ενδεχόμενα, αυτομάτως αυξάνεις και την τιμή (δηλαδή τα λεφτά που θα παίξεις), αυτό όμως σημαίνει ότι αυξάνεις και το ρίσκο που παίρνεις σαν παίκτης. Πέραν τούτου, κάτι που ποτέ δεν κάνει ο παίκτης είναι το να μετράει τι έχει δώσει για να παίξει όλο το προηγούμενο διάστημα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν παίξεις 5 ευρώ και κερδίσεις πχ 100, έχει καλώς: έχεις κέρδος 95 ευρώ. Αν όμως δώσεις 5 ευρώ για 15 φορές και την τελευταία βγάλεις 100 ευρώ, τότε δεν έχεις κερδίσει 95 αλλά 25. Παρομοίως, ένα ποντάρισμα της τάξης των 50 ευρώ μπορεί ενδεχομένως να αποδώσει 1000, όμως σε μια τέτοια περίπτωση η ενδεχόμενη χασούρα δεν θα είναι μόλις 5 αλλά το δεκαπλάσιο, όπου σημειωτέον το δεκαπλασίασμα του πονταρίσματος δεν συνεπάγεται και δεκαπλασίασμα των πιθανοτήτων επιτυχίας, οι οποίες αυξάνονται δυσανάλογα και πάντοτε εις βάρος του παίκτη. Και πάει λέγοντας.

Ας περάσουμε σιγά, σιγά και στο στοίχημα τώρα για να κάνουμε τους συλλογισμούς που πρέπει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να παίξει κανείς. Κοινώς, πολλές στρατηγικές. Μια κλασική είναι του μονοκόμματου παρολί: πας πχ και παίζεις 8 αγώνες καρφί και βάζεις πχ 3 ευρώ (αν και είναι αυτονόητο, να ξεκαθαρίσω ότι σε όλα τα παραδείγματα οι αριθμοί και τα πονταρίσματα είναι τυχαία). Αν υποθέσουμε ότι κάθε αγώνας έχει απόδοση 2,00, τότε οι 8 αγώνες μας δίνουν συνολική απόδοση 256 επί τα 3 ευρώ που ποντάραμε μας δίνει 768 ευρώ. δηλαδή με ελάχιστα χρήματα πας για μια ενδιαφέρουσα μπάζα. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι αν και το χρηματικό ρίσκο είναι μικρό και η απόδοση μεγάλη, ο αριθμός των 8 αγώνων ουσιαστικά μας δίνει απειροελάχιστες πιθανότητες να πιάσουμε το παρολί. Παίζοντας δηλαδή με έναν τέτοιο τρόπο, ουσιαστικά απλώς χαρίζουμε στουν μπούκη τα λεφτά που παίξαμε. Άρα προφανώς πρέπει να βρούμε κάτι άλλο που να μας αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Ας υποθέσουμε ότι επιλέγουμε 5 αγώνες για να παίξουμε σε συνδυασμούς. Οι 5 αγώνες μας δίνουν τις εξής δυνατότητες: μία πεντάδα, 5 τετράδες, 10 τριάδες και 10 δυάδες. Ας υποθέσουμε ότι επιλέγουμε να παίξουμε σε δυάδες και τετράδες, τουτέστιν 14 στήλες. Αν παίξουμε 3 ευρώ ανά στήλη (όπως στο προηγούμενο παράδειγμα) τότε το σύστημα θα μας κοστίσει 42 ευρώ. Αν υποθέσουμε πάλι ότι κάθε αγώνας δίνει απόδοση 2,00, τότε για κάθε δυάδα έχουμε απόδοση 4,00 και για κάθε τετράδα απόδοση 16,00. Αν πιάσουμε και τους 5 αγώνες λοιπόν θα πάρουμε 4,00 επί 3 ευρώ επί 10 στήλες συν 16,00 επί 3 ευρώ επί 4 στήλες δηλαδή 312 ευρώ. Δηλαδή και έχουμε αυξήσει κατά πολύ το ποντάρισμα και έχουμε μειώσει κατά πολύ το κέρδος. Σημειωτέον ότι όσο πιο χαμηλές είναι οι αποδόσεις τόσο πιο χαμηλό είναι και το κέρδος. Αν τώρα χάσουμε κάποιον αγώνα, το κέρδος μειώνεται αισθητά. Οπότε σε μια τέτοια περίπτωση αυξάνουμε αρκετά το ρίσκο και μειώνουμε αντίστοιχα το κέρδος. Φυσικά το ρίσκο μπορεί να ελαττωθεί μειώνοντας το ποντάρισμα ανά στήλη, έτσι όμως πάλι μειώνεται το κέρδος ενώ το ρίσκο των πιθανοτήτων παραμένει ίδιο αφού δεν αλλάξαμε τον αριθμό των αγώνων. Προσωπικά ούτε αυτός ο τρόπος με ικανοποιεί.
Παρομοίως υπάρχουν πολλοί αντίστοιχοι τρόποι παιχνιδιού (όπου βέβαια μη νομίζετε ότι τους έχω δοκιμάσει και όλους. Κάποιοι δεν είναι δυνατόν να δοκιμαστούν άλλωστε).

Προσωπικά που έχω καταλήξει λοιπόν;
Κατ' αρχήν, ο τζόγος -επειδή ξαναλέω, τα λεφτά μας παίζουμε και πρέπει να τα σεβόμαστε- πρέπει να αντιμετωπίζεται μακροπρόθεσμα. Σαν επένδυση δηλαδή. Το πρώτο λάθος που μπορεί να κάνει ένας παίκτης δηλαδή είναι να θεωρήσει ότι μπορεί με λίγα να πάει για πολλά και κυρίως, γρήγορα. Αυτό, δεν γίνεται. Πρέπει να βρούμε συνεπώς έναν τρόπο παιχνιδιού που να συνδυάζει σε ικανοποιητικό βαθμό το ρίσκο και το κέρδος και υπό το πρίσμα ότι θα κάνουμε μια μακροχρόνια επένδυση με προοπτική να μας πληρώσει καλύτερα σε βάθος χρόνου παρά τώρα που ξεκινάμε κάνοντας οικονομικά ανοίγματα. Η τακτική δηλαδή ξεκινάει με ένα μικρό κεφάλαιο που μπορούμε αφενός να διαθέσουμε και το οποίο εξαρχής θα θεωρήσουμε ότι χάθηκε, μας έπεσε από την τσέπη. Έστω λοιπόν ότι αυτό το ποσόν είναι 50 ευρώ. Αυτό θα είναι το αρχικό μας κεφάλαιο, το οποίο θα προσπαθήσουμε σε ένα βάθος χρόνου να διπλασιάσουμε. Το ποιο θα είναι το βάθος χρόνου φυσικά θα εξαρτηθεί από τις αποδόσεις που θα επιλέξουμε: αν οι αποδόσεις είναι ηψηλές (άρα μεγαλύτερο ρίσκο) θα το διπλασιάσουμε γρηγορότερα (αν δεν χάνουμε δηλαδή) σε σχέση με χαμηλότερες αποδόσεις (δηλαδή.. ακόμη υψηλότερο ρίσκο, αλλά αυτό θα το εξηγήσουμε άλλη φορά). Οπότε θα προσπαθήσω να ασχολούμαι με αποδόσεις "μεσαίων αποδόσεων" (θα τις δούμε εν καιρώ). Ο σκοπός μας είναι πρώτον, να διαφυλάξουμε το αρχικό μας κεφάλαιο και να μην χρειαστεί να βάλουμε άλλο, νέο κεφάλαιο και δεύτερον, να το διπλασιάσουμε με σταθερό τρόπο παιξίματος.
Πως θα το επιχειρήσουμε: σπάμε το 50ρικο σε δέκα τάληρα. Αυτά θα είναι το μέγιστο των πονταρισμάτων μας κάθε φορά: 5 ευρώ. Προσωπικά επιλέγω να παίζω μονά αποδεκτά σε διάφορες μορφές τους και κυρίως σημείο και over/under. Αν υποθέσουμε ότι καταφέρνω να βρίσκω αγώνες με απόδοση 2,00 αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστώ 10 συνεχόμενα νικηφόρα πονταρίσματα προκειμένου να διπλασιάσω το αρχικό ομυ κεφάλαιο. Εννοείται ότι όσο χαμηλώνω την απόδοση που επιλέγω, τόσο περισσότερα πονταρίσματα θα απαιτηθούν. Με 3 πονταρίσματα σε όλη τη βδομάδα, κάτι τέτοιο μπορώ να το επιτύχω σε βάθος ενός μήνα (μιλάμε πάντα υπό ιδανικές συνθήκες, να μην έχω χάσει δηλαδή, πράγμα προφανώς αδύνατον). Μπορεί να σας φαίνονται λίγα τα 3 πονταρίσματα, όμως η φιλοσοφία μου είναι να επιλέγω με πολύ αυστηρά κριτήρια υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Παράδειγμα: ρε δεν πα να κωλοχτυπιούνται όλοι με το νησί και το νησί; Εγώ Αγγλία δεν παίζω, τελείωσε. Πρέπει να μου προκύψει κάτι υπερβολικά εξαιρετικό για να παίξω Αγγλία. Παρομοίως επιλέγω ή αποκλείω και άλλα πρωταθλήματα ή συγκεκριμένες ομάδες. Διαβάζω όσα μπορώ να διαβάσω από ειδήσεις, παρακολουθώ τα πρωταθλήματα (όπου για να παίζεις στοίχημα πρέπει να παρακολουθείς κιόλας, οπότε όσο λιγότερα έχεις να δεις τόσο περισσότερα θα σου μείνουν) και από το αρχικό ξεσκαρτάρισμα κάνεις το τελικό απ'όπου πιθανώς να μπορέσεις να βγάλεις 3 σημεία που να σε ικανοποιούν πλήρως, ή στην χειρότερη όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό το εξής (που είναι εξαιρετικά σημαντικό): όσο περισσότερο παίζουμε τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες του μπούκη να μας ξαφρίσει. Είπαμε, η μάνα δεν χάνει ποτέ. Για κάθε παίκτη που κερδίζει υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 19 που χάνουν, κάποιοι εκ των οποίων τα μαλλιοκέφαλά τους. Οπότε εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε ο ένας που κερδίζει, κάτι που ακόμη και να το καταφέρουμε το βέβαιο είναι ότι δεν θα το επιτυγχάνουμε πάντα. Κοινώς, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι η ήττα που θα φέρει την καταστροφή αλλά ο τρόπος που την προκαλέσαμε εμείς. Μεγάλο οικονομικό άνοιγμα και μεγάλο ρίσκο ναι μεν συνεπάγεται μεγάλη ενδεχόμενη νίκη, εγκυμονεί όμως και πιθανότητα μεγάλης ήττας. Οπότε θα το πάω πιο συντηρητικά.

Σε πρώτη φάση αυτά.
Μην ξεχνάτε κάτι θεμελιώδες: είναι προτιμότερο να παίξεις σωστά κι ας χάσεις παρά να παίξεις λάθος κι ας κερδίσεις. Το δεύτερο νομοτελειακά θα σε καταστρέψει σε βάθος χρόνου. Το πρώτο είναι η μοναδική ελπίδα να επιπλεύσεις. Πρόσεξε λοιπόν, παίκτη, να επιπλεύσεις αλλά όχι σαν φελός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου