Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Έχουμε και λέμε...

Θα την πέφτατε σε μια γκόμενα που δεν γουστάρετε; Προφανώς όχι.
Θα μαγειρεύατε ένα φαγητό που δεν σας αρέσει; Προφανώς όχι.
Θα αγοράζατε κάποιο παντελόνι που δεν σας αρέσει; Προφανώς όχι.
Θα παίρνατε κάποιο αυτοκίνητο που δεν σας αρέσει; Προφανώς όχι.

Γιατί λοιπόν να παίξετε έναν αγώνα που δεν σας αρέσει;
Και τι σημαίνει "δεν μου αρέσει";
Ότι μπορεί η γηπεδούχος ομάδα να έχει έναν λιγότερο τραυματία από αυτούς που θα ήθελα να δω, ή ότι τα τελευταία 10 χρόνια η φιλοξενούμενη έχει μόλις μια νίκη ενώ ήθελα να μην είχε καμία. Ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια, λιγότερο ή περισσότερο αυστηρά.
Αντίστοιχα κριτήρια έχω κι εγώ και ένα από τα βασικότερα είναι η απόδοση που θα βρω.

Να το πούμε αλλιώς: θες να αγοράσεις κάτι, ένα ζευγάρι παπούτσια πχ. Θα κάνεις μια βόλτα στα μαγαζιά να δεις τις τιμές, έτσι δεν είναι; Άρα δεν πρέπει να κάνεις και μια βόλτα στα αντίστοιχα μαγαζιά για να δεις σε τι αποδόσεις προσφέρεται κάθε αγώνας; Αν από την άλλη όλες οι τιμές που θα βρεις δεν σε καλύπτουν, τότε δεν θα περιμένεις τις... εκπτώσεις; Ναι. Κάτι αντίστοιχο (και με τις δύο περιπτώσεις που αναφέραμε) λοιπόν ισχύει και με το στοίχημα. Πρώτον, το στοίχημα είναι τζόγος και ο τζόγος θέλει ψυχολογία για να παίξεις, οπότε αν για κάποιον λόγο δεν μας πολυαρέσει ένα ματς είναι προτιμότερο να μην το παίξουμε καθόλου, και δεύτερον, βασική προϋπόθεση για να το "αγοράσουμε" αποτελεί η τιμή που θα το βρούμε. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να αποκτήσουμε εμπειρία για να καταλαβαίνουμε πότε ένα παιχνίδι μας συμφέρει (ως προς την απόδοσή του) και πότε όχι. Μπορεί πχ να το βρούμε στο 1,60 αλλά εμείς να θεωρούμε ότι έπρεπε να βρίσκεται στο 1,80. Εγώ σε μια τέτοια περίπτωση δεν ποντάρω, διότι παίζοντας σε χαμηλότερη απόδοση όσο κι αν ακουστεί περίεργο ουσιαστικά είναι σα να αυξάνω το ρίσκο. Πιθανώς να διερωτηθείτε για ποιον λόγο δίνω μεγάλη βάση σε όλες αυτές τις "λεπτομέρειες". Είναι απλό: παίζοντας στοίχημα όλες οι πιθανότητες είναι εναντίον του παίκτη: η γκανίοτα, οι καιρικές συνθήκες, ο διαιτητής, ο σκοπός κάθε ομάδας, η κακή/ελλιπής/ανύπαρκτη ενημέρωση κλπ. Οπότε εγώ από την πλευρά μου πρέπει με αλχημείες να αυξήσω τις πιθανότητές μου με όποιον τρόπο θεωρώ σωστό.

Στο διά ταύτα τώρα και μιας και ήδη έκανα τα πρώτα μου πονταρίσματα. Για περίπτωση που δεν έχει γίνει αντιληπτό, θα εξηγήσω (σε πρώτη φάση) για το τι ακριβώς επιδιώκω να κάνω.
α) Όπως διαπιστώσατε ξεκίνησα με 50,00 ευρώ. Το ποσόν είναι ρεαλιστικό γι'αυτό και το επέλεξα. Άλλοι μπορεί να ξεκινάνε με 500 ή 1000 ευρώ (συνήθως τα λένε μονάδες). Εγώ επειδή δεν ξέρω άνθρωπο που να λέει ότι διαθέτει 1000 ευρώ να ξεκινήσει το στοίχημα ή να πληρώνει τους λογαριασμούς του σε μονάδες, επέλεξα κάτι πιο "καθημερινό".
β) Ο στόχος μας όπως έχω πει είναι ο διπλασιασμός του αρχικού ποσού. Η όλη στρατηγική έχει ακριβώς αυτόν τον στόχο: να διπλασιάζει το ποσόν κάθε φορά (το πως θα το εξηγήσουμε με την πάροδο του χρόνου. Ούτως ή άλλως ξεκαθαρίσαμε ότι το στοίχημα πρέπει να το δούμε ως μια επένδυση που θα μας πληρώσει σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα). Επειδή είμαστε στο ξεκίνημα όμως η πρώτη προσπάθεια έχει να κάνει με το... ρεφάρισμα του πενηντάρικου που χάσαμε (υπενθυμίζω ότι η αρχική μας υπόθεση ήταν πως ξεκινάμε με 50 ευρώ τα οποία θεωρούμε ότι μόλις μας έπεσαν από την τσέπη. Αυτά τα 50 ευρώ λοιπόν είναι που σε πρώτη φάση προσπαθούμε να ανακτήσουμε).
γ) Σε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο πόνταρα σε μόλις 2 αγώνες (με σύνολο 3 στοιχημάτων). Η εμπειρία μου με έχει διδάξει ότι όσο λιγότεροι και πιο προσεγμένοι είναι οι αγώνες τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να κερδίσεις. Κοινώς, καλύτερα να παίξεις 3-4 αγώνες τους οποίους να έχεις μελετήσει όσο μπορείς, παρά 20 τους οποίους και να θες είναι αδύνατο να έχεις μελετήσει όσο χρειάζεται. Έτσι σκοπεύω να συνεχίσω. Μεσοβδόμαδα, θα δω πάλι τι έχει και ίσως να μην παίξω τίποτε αν κάτι δεν μου αρέσει. Κοινώς, παίζω όποτε θέλω και όχι κατόπιν "εξαναγκασμού".
δ) Και ίσως το πιο σημαντικό απ'όλα: δεν παίζουμε ποτέ για να ρεφάρουμε, ούτε για να βγάλουμε τη δόση της πιστωτικής ή του αυτοκινήτου. Παίζουμε κατ' αρχήν για το παιχνίδι, για την αδρεναλίνη κοινώς. Επειδή όμως παίζουμε τα λεφτά μας τα οποία οφείλουμε να σεβόμαστε, τα διαχειριζόμαστε με τον σωστό τρόπο. Η χασούρα όταν έρθει -διότι θα έρθει κι αυτή- είναι κάτι που πρέπει να μην αφήσουμε να μας επηρεάσει. Διότι όπως είπαμε, η ψυχολογία στον τζόγο είναι μεγίστης σημασίας. Το σημαντικό είναι να μείνουμε σταθεροί στην στρατηγική που έχουμε επιλέξει ως σωστή, διότι όπως είπαμε ήδη, καλύτερα να παίξεις σωστά κι ας χάσεις παρά να παίξεις εσφαλμένα κι ας κερδίσεις. Το δεύτερο είναι πρόσκαιρο. Νόμος αυτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου